"Nincs azzal semmi baj, ha az embert a szorítóban vagy azon kívül padlóra küldik. A baj ott kezdődik, ha ott is marad." - Muhammad Ali

KICK-BOX

 

1. A kick-box sport az 1970-es évek elején alakult ki az elsősorban az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Létrehozóinak (az amerikai Mike Anderson és a német Georg Bruckner) egyik fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harci művészetek – ezek közül a legismertebbek: a (japán eredetű) karate, a (koreai eredetű) tae-kwondo és a (kínai eredetű) kung-fu – mozgásanyagát továbbfejlesztve és részben azokat ötvözve, egy önálló, verseny-centrikus küzdősportot hozzanak létre.

2. A kick-box sportolók küzdelmi és formagyakorlat versenyszámokban versenyeznek, a nők és a férfiak külön.

2.1. A küzdelmi versenyszámokat öt szabályrendszerben rendezik. Ezek alapvetően abban különböznek egymástól, hogy az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál a kontrollált fél erő (a semi-contact és light-contact szabályrendszerekben), vagy a teljes erő (a full-contact, low-kick és thai-kickboxing szabályrendszerekben) engedélyezett:

SEMI CONTACT SZABÁLYRENDSZER:

félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, a bírók minden találatnál megállítják a küzdelmet (ez az ún. stop rendszer) és megítélik a találatért járó pontokat;

LIGHT CONTACT SZABÁLYRENDSZER:

félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek non-stop rendszerű küzdelemben, a bírók a menetek végén pontoznak;

FULL CONTACT SZABÁLYRENDSZER:

teljes erejű akciók engedélyezettek non-stop rendszerű küzdelemben, a bírók a menetek végén pontoznak, az ellenfél kiütése szabályos;

LOW-KICK SZABÁLYRENDSZER:

teljes erejű akciók engedélyezettek non-stop rendszerű küzdelemben, a bírók a menetek végén pontoznak, az ellenfél kiütése szabályos;

THAI-KICKBOXING szabályrendszer:

a low-kick szabályrendszer szerinti küzdelem, ahol néhány, a thai-box-ban is használatos technika alkalmazása is megengedett.

A sportolók a küzdelmi versenyeken kötelezően védőfelszerelés viselnek: védőkesztyű, lábvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, herevédő (a thai-kick-boxing versenyeken lábvédőt nem, helyette gumis bokavédőt viselnek a versenyzők). Hivatásos mérkőzéseken fejvédőt nem használnak.

2.2. A formagyakorlat versenyeken ellentétben a tradicionális harci művészetekkel nem kötött, hanem – saját kialakítású koreográfia szerinti gyakorlatok bemutatására kerül sor, zenére, fegyveres vagy pusztakezes kategóriákban.

3. A kick-box világszervezete az 1974-ben alapított WAKO (World Association of Kickboxing Organizations), melynek immáron több mint 90 ország a tagja az öt földrészen. Székhelye Milánó (Olaszország).
Magyarországon a 70-es évek végén, 1979-ben jelent meg ez a sport, a WAKO-nak 1981 óta tagja a Magyar Kick-Box Szövetség.

4. A WAKO a páros években Európa-bajnokságot, a páratlanokban Világbajnokságot rendez. A magyar sportolók 1981-től vesznek részt ezeken a versenyeken.
Magyarországon a kick-box sporttal foglalkozók száma   5000-5500 főre tehető a gyermek, ifjúsági, junior és felnőtt (18 év felett) korcsoportokban.

 

WAKO-Kickboxing